T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
JEOPOLİTİK BAKIMDAN BİSMİL
Bismil ilçesi, Diyarbakır ilinin güneydoğusunda, il merkezine 55 km uzaklıkta ve Diyarbakır-Batman karayolu üzerinde yer alır. Diyarbakır ilinin yüzölçümü bakımından en büyük ikinci ilçesidir. 1737 km² yüzölçümüne sahip olan ilçe; Diyarbakır’ın Çınar, Sur ve Silvan ilçeleri, Mardin ve Batman illeriyle komşu olup Diyarbakır, Batman ve Mardin illerinin arasında önemli bir konumda yer almaktadır.
İlçemiz kara ve demiryolu bağlantılarına sahiptir. İlçemize en yakın havalimanı Diyarbakır’da bulunmaktadır. Dicle Nehri’nin ilçenin içinden geçmesi, Bismil’in verimli tarım arazilerine sahip olmasını sağlamaktadır. . Ekonomik faaliyetlerde tarım ve buna bağlı olarak hayvancılık bölgenin en önemli geçim kaynaklarıdır. Ayrıca Dicle Nehri ve havzası içerisinde göçmen kuşların bulunması ilçenin “ekolojik bölge” olma özelliğine işaret etmektedir. Dünya üzerinde leylek popülasyonunun en fazla olduğu bölgelerden biridir. Bu sebeple ilçemiz sembolleri arasında leylek figürleri bulunmaktadır.
TARİHİ ÖNEMİ BAKIMINDAN BİSMİL
Bismil ilçesi’nde 43 adet arkeolojik sit alanı ve 4 adet tescilli yapı bulunmaktadır. İlçede çok sayıda höyük yer almaktadır. İlçe, yerleşmeler tarihi ve uygarlıkların gelişimi konusunda büyük önem taşımaktadır. Bismil ilçesi sınırları içinde bulunan Körtiktepe (M.Ö. 10.400), dünya medeniyet tarihi açısından çok önemli ve eşsiz bir yere sahiptir. Yerleşik düzene geçişin başlarında neolitik dönemde seramik kullanımının henüz başlamadığı akeramik safhasında yerleşim görmüş neolitik bir merkez olup çağdaşlarından farklı olarak daha gelişmiş bir kültür ile yerleşme ve barınma sorunlarını çözmüş, sosyal statülerin gelişmiş olduğu bir medeniyetin izlerini bugüne taşımaktadır. İlçede yer alan Üçtepe Höyüğünde, İlk Tunç Çağı’ndan Roma Dönemi’ne kadar uzanan 13 yapı katı ortaya çıkarılmıştır. Üçtepe ve kazıları devam eden bazı höyükler Asur medeniyeti tarihi açısından önemli arkeolojik alanlardır. Bunların yanında Hakemi Use Höyüğü, Salattepe, Ziyarettepe Höyüklerinin kazıları devam etmektedir.
KÜLTÜR VE SANAT BAKIMINDAN BİSMİL
Bismil ilçesi ülkemize edebiyat, sanat, siyaset ve bilim alanında da önemli şahsiyetler kazandırmıştır. Bu isimlerden bazıları şunlardır: Esma OCAK (yazar), Vasfi ÖNGÖREN (yazar), Salih ÇELİK (bilim adamı), Salih SÜMER (devlet eski bakanı), Erdal BULUT (ses sanatçısı), Mehmet Mehdi EKER (gıda,tarım ve hayvancılık eski bakanı) gibi adını sayamadığımız onlarca isim bulunmaktadır.
Kültürel faaliyetler bakımından şehir merkezinde eskiden festivaller yapılır ve bu festivallerde yerli halk çeşitli tiyatro oyunlarını sergiler, yarışmalar düzenlerdi. Bu yarışmaların en önemlisi “at yarışları” idi. Bu festivaller süresince panayırlarda ip cambazları hünerlerini sergilerdi. En önemli festivallerden biri" En İyi Merkep Yetiştirme"festivali idi. Bismil'in o zamanki sembolü olan iri beyaz eşekler çok meşhur olup yerel dilde bunlara “Şamam Eşeği” adı verilirdi. Günümüzde bu eşeklerin nesli tükenmiş olup zamanın en iyi taşıma ve ulaşım araçları idi.
İlçede halk oyunlarına da büyük önem verilir. Zaman zaman üç-dört yaşındaki çocukların bile halk oyunları oynadıklarına, oynanan oyunların büyük bir ilgi ve beğeni ile izlenildiğine tanık olabilirsiniz. İlçede delilo, halay, diz kırma, çepik, kız kaçırma,keşe-o,harrani,şuşane,du-nıg,çaçan,düzo,Bismil halayı adlı halk oyunları oynanır çoğunlukla. Halk oyunları düğünlerin olmazsa olmazıdır; Bismil kültürünün güzel bir aynasıdır.
SOSYAL YAPISI BAKIMINDAN BİSMİL
Bismil’i, Diyarbakır’ın diğer ilçelerinden ayıran en önemli özelliği ise “kozmopolit” yapısıdır. Zira ilçede Türkmenler, Kürtler, Zazalar ve Araplar bir arada yaşamakta ve farklı diller konuşulmaktadır. Ancak halkın geneli kendi arasında Şanlıurfa’da da kullanılan kırık bir Azeri Türkçesi konuşmaktadır. Bunun nedeni ise Bismil yerlilerinin yani ilk yerleşenlerinin Türkmen olmasıdır. Bu nedenle halkın geneli bu ağzı kullanılır. İlçede Alevi-Bektaşi kültürüne ait birçok ize ve yerleşim alanına rastlamak mümkündür.
YEMEK KÜLTÜRÜ BAKIMINDAN BİSMİL
Bismil yemek kültürü bakımından da zengin bir ilçedir. Yörede yapılan yemekler bölgedeki yaşama ayna tutan cinstendir. Bölgeye ait bazı yemekler ise şunlardır:
Bulamaç ve Haside: Pekmez,su,yağ ve azıcık tuz karışımı ile yapılır. Bir çeşit tatlı olan bu ürünler soğuk kış günlerinde yapılmaktadır.
Kervan helvası: Azıcık sulandırılmış pekmeze yağ ilave edilip kaynatılır. Kaynama ile birlikte kuru tandır ekmeği doğranır. Pişirme işi bir süre daha sürdürülür. Katı bir duruma getirilip sıcak yenir.
Sacda fetir(gözleme): Yörenin hamurdan yapılan yemeklerindendir.
Aşure tatlısı: Mercimek, nohut, dövme, çekirdekli kuru üzüm, badem, fındık, fıstık karışımıyla yapılır. Bölgenin aşuresi sulu olur. Bu yüzdendir ki aşure tatlısına “aşure çorbası” da denir.
Eşkene: Bol sıcak suya bir iki kaşık yağ, bir iki yumurta, tuz, pulbiberi konulur. Orta derecedeki ateşte çırpılarak pişirilir. Yörede fakir yemeği olarak da bilinir.
Marhuda: Bütün mercimek , nohut, dövülmüş kepeği alınmış buğday karışımıyla yapılır. Yörede rençber, ırgat, amele yemeği olarak da bilinir.
Meftune: Domates, patlıcan ve kabaklar ince doğrandıktan sonra kıyma veya kuşbaşı etle birlikte tencerede pişirilir.Bol miktarda sumak ve sarımsak eklenir.
Babakanuç: Kesilmemiş patlıcanlar şişe takılarak fırına veya tandıra bırakılır. Kavurulduktan sonra kabukları soyulur.İyice dövülür,üzerine yumurta ve dövülmüş sarımsak eklenerek ateşte pişirilir.
Murtığa: Un sade yağda kızartılır.İçine yumurta eklenir.